19 zile de activism pentru prevenirea abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor

19 zile de activism pentru prevenirea abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor, la Şcoala Gimnazială, Comuna Măgurele, județul Prahova

Comunitatea educativă din școala noastră participă în acest an pentru prima dată la această campanie, implicând cadre didactice, elevi, părinți în activități concrete de combatere a violenței asupra copiilor.

Pentru buna desfășurare a campaniei, am stabilit la nivelul școlii o echipă de proiect, cu următoarea componență:

  • Petruța Aldescu – profesor pentru învățământul primar, responsabil proiecte educative, coordonatorul campanei
  • Claudia Iliescu – profesor de istorie, directorul unității de învățământ
  • Nicolae Chirobocea – profesor de religie.

Activitățile desfășurate sunt prezentate în cele ce urmează:

  1. Expoziția de afișe cu tema „STOP VIOLENȚA!” – elevii tuturor claselor au realizat afișe cu mesaje și desene sugestive, care au fost expuse în sălile de clase, pe holurile școlii și la panoul proiectului. Copiii au folosit această formă de artă pentru a-și exprima poziția față de hărțuire, violența verbală și fizică și pentru a găsi soluții reale de reducere a acestor fenomene. Afișele lor au cuprins chiar definiții ale diverselor forme de violență, îndemnuri sau mesaje în favoarea comportamentelor pozitive: „Violența nu te face mai puternic!”, „Violența este arma celor slabi!”, „Vorbele pot lovi sau mângâia… Tu ce alegi să faci astăzi?”. Activitatea a fost coordonată de prof. Petruța Aldescu.
  2. Activitatea „Cercul prieteniei” s-a desfășurat cu participarea unor elevi selectați din clasele V-VIII și a părinților acestora. Copiii au descris diverse situații în care au fost implicați, fie ca victime, fie ca agresori ai colegilor lor, au descris sentimentele pe care le-au trăit în aceste momente și au încercat să înțeleagă ce i-a determinat să aibă aceste comportamente și care este rolul comunicării în rezolvarea unor situații conflictuale. Părinții au luat parte la discuții alături de copii, evidențiind legătura dintre exemplul personal al părintelui și comportamentul copilului. Activitatea a fost coordonată de prof. Claudia Iliescu, cu participarea prof. Petruța Aldescu.
  3. Un alt moment din cadrul campaniei a fost întâlnirea cu un consilier școlar din cadrul CJRAE Prahova, doamna Oana Popa. La activitatea „Învață din greșeli” au participat 20 de elevi ai claselor gimnaziale, care au lucrat pe grupe la diverse studii de caz. Astfel, au învățat despre importanța comunicării, despre rolul pozitiv pe care îl pot avea colegii în rezolvarea pașnică a unui conflict, despre respect și sprijin colegial. Fiecare elev participant la activitate va fi purtătorul acestor mesaje în rândul celorlalți colegi, la orele de dirigenție, cu ajutorul materialelor puse la dispoziție de către consilierul școlar care ne-a ajutat în derularea acestei activități. Coordonatorul acestui moment a fost prof. Nicolae Chirobocea, cu participarea prof. Petruța Aldescu.

Ecourile pozitive primite din partea părinților și a elevilor ne determină să continuăm aceste demersuri, iar rezultatele activităților noastre vor fi mediatizate prin intermediului site-ului școlii și al revistei școlare „CertAS”, o publicație realizată de cadrele didactice ale școlii noastre.

Iată și o serie de imagini surprinse pe parcursul desfășurării campaniei:

This entry was posted in Comisia violenta/coruptie/integritate, Extracurriculare si extrascolare. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *